Dziś dla odpoczynku kulinaria, a w nich pyszna zupa kalafiorowa z całkiem nową nutą smakowo-zapachową SMACZNEGO !
4-6 porcji
Składniki:
- 100g dyni hokkaido lub piżmowej
- ½ małego kalafiora
- 2 litry bulionu warzywnego
- 4 małe ziemniaki słodkie (bataty)
- filiżanka czerwonej soczewicy (najlepiej niełuskanej)
- filiżanka suchej kaszy jaglanej
- łyżeczka nasion kolendry
- łyżeczka kminu rzymskiego
- sól i czarny pieprz
- ½ puszki mleczka kokosowego
- natka pietruszki
- oliwa, olej rzepakowy lub olej kokosowy
Wykonanie:
Pokroić w kostkę dynię oraz bataty i wrzucić na rozgrzaną oliwę, olej rzepakowy lub olej kokosowy. Dusić do miękkości. Kalafior podzielić na różyczki i dodać do garnka. Soczewicę i kaszę jaglaną wypłukać przelać wrzątkiem i wrzucić do garnka wszystko wymieszać i zalać wrzącym bulionem. Gotować aż kasza będzie ugotowana, a soczewica będzie miękka. Dodać zmielony kmin z kolendrą, pieprz, sól oraz mleczko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia. Na talerzu posypać natką.