4-6 porcji
Składniki:
- szklanka ryżu do sushi
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- duża pietruszka korzeń
- 2 średnie buraki
- 2 szklanki czerwonego barszczu z kartonu lub świeży sok z buraków
- sok z połowy cytryny
- 2 liście laurowe i ziele angielskie
- zioła prowansalskie
- olej kokosowy
- natka i szczypiorek
- sól i czarny pieprz
- podprażone ziarna słonecznika i łuskane pestki dyni
Wykonanie:
Warzywa, czosnek i cebulę pokroić w kostkę. Najpierw cebulę i czosnek zeszklić na tłuszczu z dodatkiem wody, następnie dodać warzywa, przyprawy i dolać wody tak aby przykryć warzywa. Całość dusić pod przykryciem. Ryż dobrze umyć i dodać do warzyw, dusić pod przykryciem uzupełniając całość wodą, aż ryż będzie ugotowany. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem czarnym.