Ponieważ jeszcze nie potrafimy kontrolować rzeczywistych przyczyn łuszczycy, to bardzo ważna jest eliminacja produktów spożywczych, o których wiemy, że zaostrzają zmiany na skórze.
Czego zatem powinniśmy unikać? Po pierwsze niezdrowych używek (alkohol, nawet piwo, palenie) i przekąsek (chipsy, cukierki). Ponadto niekorzystne działają napoje gazowane smakowe, koloryzowane, z dużą zawartością cukru (szkodzą też wątrobie!). Unikajmy żywności wysoko przetworzonej, zawierającej konserwanty i dodatki smakowe, potraw smażonych i typu fast food (pizza, zapiekanki, przemysłowe wyroby garmażeryjne, kiełbaski).
Najzdrowsze są posiłki przygotowane w domu, ale tu także występują pewne ograniczenia. Należy się wystrzegać czerwonego mięsa, tłustych wędliny, podrobów, tłuszczy zwierzęcych, margaryn, a także owoców morza. Poza tym nie są wskazane tłuste sery (żółte, pleśniowe), produkty wędzone i mocno solone oraz ostre potrawy. Warzywa są powszechnie uważane za zdrowe, ale w przypadku łuszczycy (i artretyzmu) dobrze jest unikać tych z rodziny psiankowatych. Należą do nich ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan, kolorowy pieprz , (ale również tytoń). Rośliny te mają szereg wartości odżywczych, ale zawierają też alkaloidy (np. solanina) o silnym działaniu, które mogą przynieść wiele szkody, co potwierdzają badania naukowe. Właśnie alkaloidy chronią rośliny przed zjadaniem ich przez zwierzęta.
Ponadto u części chorych ograniczenie spożycia glutenu, czyli produktów z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa może przynieść korzystne efekty.