Nasilenie zmian w łuszczycy zależy od sposobu odżywiania się, a redukcja masy ciała znacznie łagodzi przebieg tej choroby. Dieta musi być zdrowa, urozmaicona i dobrze zbilansowana, tzn. zawierać wszystkie składniki – białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, mikro i makro elementy. Ponadto trzeba pić minimum 1,5 l wody dziennie. Posiłki należy spożywać regularnie, co 3 godziny, a ostatni nie później niż na 3 godz. przed położeniem się do łóżka.
Zalecane produkty to: białe, chude mięsa (kurczak, indyk), ryby (słodkowodne i morskie), chudy nabiał (biały twaróg, jogurt). Do przygotowania potraw wskazane są tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy i lniany). Bardzo ważne są warzywa, które powinno się jeść 5 razy dziennie, oczywiście najlepiej surowe, ale również gotowane, duszone lub pieczone. Pożądanym uzupełnieniem jadłospisu są owoce, ale nie częściej niż 3 razy dziennie.
Ponieważ nawet dobrze dobrana dieta nie zapewni wszystkich koniecznych składników, konieczna jest suplementacja. Właśnie dzięki niej możemy dostarczać organizmowi substancje deficytowe, przeciwstarzeniowe oraz wpływające na wzrost odporności na infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze. Ich naturalnym źródłem jest mleko klaczy, którego skuteczność potwierdzają liczne badania. Na rynku dostępny jest preparat Proskin LF zawierający mleko klaczy w postaci bardzo wygodnych do przyjmowania kapsułek.
Warto o tych zaleceniach pamiętać, gdyż dobrze odżywiona i nawilżona skóra nie swędzi, mniej się łuszczy, jest elastyczna i odporna na urazy.