przez artsus » 30 Sie 2013, 10:08
Kiszone ogórki na zimę to przetwory, których nie może zabraknąć w spiżarni. Zjada się ich u nas dużo i chętnie. Moi domownicy pochłaniają je do każdego obiadu z wyjątkiem oczywiście obiadów na słodko:). A ja nie wyobrażam sobie sałatki ziemniaczanej czy zupy ogórkowej zrobionych bez maminych ogórków. Kupne mają zupełnie inny smak, który mi niezbyt odpowiada. Nie twierdzę, że są niesmaczne, po prostu przyzwyczaiłem się do swojskich ogórków i mamy ich spory zapas w piwnicy. Robimy ich tyle, że zwykle starczają do czasu, aż zrobi ich kolejną porcję, a więc do kolejnego lata.
Ogórki wkładamy w większości do dużych litrowych słoików, ale też część do mniejszych.
Nie szalejemy z przyprawami, jak niektórzy, u których w słoikach z ogórkami można znaleźć przyprawy, zioła, liście z różnych drzew i krzewów:). My stosujemy tylko chrzan, czosnek i koperek, a nasze ogórki są twarde i jędrne. Niektórzy twierdzą, że aby ogórki pozostały twarde konieczne jest włożenie do słoika liścia dębu. Wiadomo, dąb twarde drzewo:), ale ja się z tym nie zgadzam i nie katujemy biednych ogórków towarzystwem różnorakich liści. Miałem zresztą okazję próbować takie ogórki doprawiane liśćmi dębu, porzeczki czy innych drzew ( jakie jest przeznaczenie liścia porzeczki - nie wiem:) ) i innymi "specjałami", ale wg mnie straciły one swój niepowtarzalny smak i aromat, który nadają im czosnek, chrzan i koperek.
Słoiki na ogórki porządnie myję się gorącą wodą z płynem. Nie trzeba ich wyparzać. Nam od lat nie zepsuł się ani jeden słoik z ogórkami.
Zakrętki do słoików co roku staramy się kupić nowe, choć często używamy tez z roku poprzedniego, jeśli nie są podrdzewiałe, nie były podważane przy otwieraniu itd. Należy je również dokładnie wymyć i przelać wrzącą wodą.
Składniki:
* ogórki ( dowolna ilość )
* czosnek
* chrzan ( korzeń )
* sól do przetworów
* oliwa
Sposób wykonania:
Ogórki dokładnie myjemy.
Do umytych słoików ( o pojemności 1 litra ) wkładamy 2 średnie ząbki czosnku, kawałek chrzanu ( może być w dwóch częściach ) oraz jedną łodygę koperku z baldachem ( gdy baldaszek jest mały wkładamy dwa)
W garnku przygotowujemy zalewę do zalania słoików z ogórkami - na litr wody dajemy dwie łyżki soli do przetworów. Trudno dokładnie powiedzieć, jaka ilość zalewy, na jaką ilość ogórków, bo wszystko zależy od tego jak ściśle ułożone są ogórki, ile wolnego miejsca zostaje do górnej części słoika, ale można przyjąć, że na kilo ogórków potrzeba będzie litr wody. Wodę z solą należy zagotować
Umyte ogórki bardzo ściśle ułożyć w słoikach, tak aby po wlaniu wody nie zaczęły pływać i wystawać ponad zalewę. Oczywiście ogórki układamy w pozycji pionowej i zalewamy gorącą zalewą, tak aby woda przykryła całkowicie ogórki. Wkrapiamy 2 - 3 krople oliwy. Wycieramy dokładnie ( najlepiej jednorazowym ręcznikiem papierowym ) zakrętkę i brzegi słoika i zakręcamy. Odstawiamy i po kilku dniach można wynieść słoiki do spiżarni lub piwnicy.
Wszystko w myśl zasady, im prościej tym lepiej ;)
"Dziwacy upiększają świat" - Maksym Gorkin
___________________________________________________________________
Strony, serwisy internetowe - administracja i zarządzanie treścią - 506 905 800