Czas przygotowania: ok. 30min
Jest to tradycyjny wietnamski przepis na Sajgonki.
Przygotowanie:
Grzyby Mun namoczyć w ciepłej wodzie ok. 20 minut, gdzie grzyb powiększa się co najmniej pięć razy, pokroić w cienkie paseczki. Mielone mięso, (wołowo-wieprzowe) lekko podsmażyć z odrobiną soli i pieprzem. Przerzucić do głębokiej miski. Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto. Marchewkę pokroić w słupki, poddusić. Liście kapusty pekińskiej w paskach leciutko podsmażyć. Na koniec podsmażania odkryć, aby odparować ewentualny nadmiar wilgoci. Makaron sojowy wrzucić do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedzić i pokroić na kilkucentymetrowe paski.
Wszystkie składniki farszu wymieszać razem, dodając 2 łyżki sosu sojowego, jajko, pieprz i ostrą paprykę.
Każdy płatek papieru ryżowego zanurzyć na moment w ciepłej wodzie, położyć na deskę aż zmięknie (płatki nie powinny się stykać, bo się posklejają), nakładać farsz, ok. 3 łyżeczki i zawijać w niewielkie ruloniki. Jeśli robicie małe sajgonki wystarczy jeden placuszek ryżowy, ale może się zdarzyć, że papier się rwie albo lubicie więcej farszu - wtedy każdą sajgonkę zawińcie w dwa placuszki. Gotowe ruloniki obowiązkowo pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego (nie wyschnięte będą pękać podczas smażenia).
Smażyć krótko w głębokim gorącym oleju, aż się przyrumienią.
Podawać z gotowym sosem słodko-kwaśnym, lub sosem sojowo-ostrygowym.
Bon Appétit.