wszyscy wiemy, jak ważne dla naszego zdrowia są mikroelementy. Więc tutaj się nimi trochę zajmiemy . Zaczniemy od żelaza, które chyba jest najważniejsze, przynajmniej dla anemików A więc
Żelazo to jeden z 39 mikroelementów obecnych w naszym organizmie. Nazwę swą zawdzięczają te minerały mikroskopijnym, niekiedy wręcz śladowym stężeniom,które jednak mają dla naszego zdrowia istotne znaczenie, pełniąc różne funkcje w przemianie materii.
Żelazo, którego zawartość w ustroju człowieka nie przekracza 5 gramów sprawia, że komórki są zaopatrywane w tlen niezbędny do wytworzenia energii. Bez tego śladowego pierwiastka, na który dzienne zapotrzebowanie wynosi 1-1,2 mg ( ale spożyć trzeba dużo więcej, bo tylko część żelaza ulega wchłonięciu w jelitach ) nie mógłby działać układ krwiotwórczy. Większość żelaza ( ok. 70% ) wchodzi w skład hemoglobiny, barwnika znajdującego się w krwinkach czerwonych i mioglobiny - w mięśniach. To właśnie dzięki hemoglobinie możliwe jest przenoszenie tlenu z płuc do tkanek.
Organizm sam reguluje ilość wchłanianego żelaza w zależności od zapasów wewnątrzustrojowych. Przy niedoborze przyswajanie znacznie się zwiększa, przy nadmiarze ulega ograniczeniu. Przyczynami niedoboru żelaza, czego skutkiem jest niedokrwistość, mogą być: przewlekłe krwawienia. upośledzone wchłanianie w jelitach, zbyt małą zawartość żelaza w pożywieniu. O właściwe zaopatrzenie organizmu w żelazo powinny dbać szczególnie panie, bowiem tracą ten pierwiastek przy miesiączkowaniu.
Sygnały ostrzegawcze, gdy brak żelaza to m.in. :
- ciągłe zmęczenie
- bóle głowy
- zaparcia
- bladość
- trudności z oddychaniem
- osłabienie popędu seksualnego
- łamliwe paznokcie
- pęknięcia w kącikach ust
Braki te można wyrównać właściwą dietą, tzn. spożywaniem produktów zawierających dużą ilość żelaza.
Żelazo w produktach spożywczych ( w miligramach na 100 g produktu ):
* małże i owoce morza -14
* soczewica, groch, fasola-5,5-6,6
*orzechy włoskie - 2,2-4,5
* owoce suszone -2-4
* chleb pełnoziarnisty - 2
*chuda wołowina - 1,6-2
Najlepiej przyswaja się żelazo z wątroby, czerwonego mięsa, nerek, jajek, orzechów i fig. Nieco gorzej z warzyw i produktów zbożowych. Dlatego tak ważne jest, aby stosować dietę zróżnicowaną, bowiem właściwe połączenie różnych produktów może sprzyjać lub osłabiać proces przyswajania żelaza. Tak więc, jedząc mięso czy ryby warto uzupełnić posiłek o jakieś owoce zawierające witaminę C, która jest "przyjacielem żelaza" . Nie sprzyjają mu utrudniając dotarcie do krwi - mleko, kawa i herbata, niektóre leki.
Nadmiar żelaza może doprowadzić do zatrucia organizmu, wymiotów, biegunki, nawet uszkodzenia jelit. Są to jednak dolegliwości rzadkie, powstające zazwyczaj tylko wtedy, gdy osoba chora leczona jest zbyt dużymi dawkami żelaza podawanymi pozajelitowo.
To tyle o żelazie . Jutro zajmiemy się sodem...